Vakantietijd
Het is vaak heel fijn als je hond of kat mee mag naar je vakantiebestemming. Toch is dit helaas niet altijd mogelijk, óf is het voor het dier beter als het thuis blijft. Misschien komt er oppas aan huis, of brengt u uw dier naar een pension.
Hiervoor is echter wel een goede voorbereiding nodig!
Hierbij geven wij u nog enkele tips zodat u zich goed kan voorbereiden op uw vakantie mét, of zonder huisdier!
Hond/ kat gaat mee op reis:
Algemene eisen voor reizen met je hond of kat binnen de Europese Unie
De volgende eisen worden in ieder geval gesteld voor het reizen met je huisdier binnen de EU:
- Een volledig ingevuld Europees Dierenpaspoort
- Identificatie en registratie van je hond of kat door middel van een chip
- Inenting tegen hondsdolheid, minimaal 21 dagen voor vertrek naar de vakantiebestemming. Een bloedtest is binnen Europa niet meer nodig, maar voor bijvoorbeeld Turkije wel!
- Sommige landen buiten de EU, zoals Engeland en Noorwegen, willen dat honden verplicht tegen wormen worden behandeld. Dit moet door een dierenarts geregistreerd worden.
- Check ook de website www.licg.nl voor meer informatie
Buitenland parasieten gevaarlijk voor je hond of kat
In veel (Zuid Europese) landen komen parasieten voor die wij in Nederland niet kennen. Deze parasieten kunnen ook ernstige ziektes overdragen op je hond of kat. Denk bijvoorbeeld aan hartworm en Leishmania, of tekenziektes. Er zijn goede producten waarmee je je hond of kat kunt beschermen hiertegen.
Uitgesloten hondenrassen
In sommige landen zijn er een aantal rassen niet welkom. Vaak zijn dit de rassen die verwant zijn aan de pitbulls, staffords en de wolfshonden.
Houdt rekening met het klimaat waar u naartoe reist. Wij mensen passen ons over het algemeen makkelijker aan dan een hond of kat. Vooral de kortsnuitige rassen kunnen erg veel hinder ondervinden van een te warm klimaat en het (lang) reizen in een auto of camper.
Hond/kat blijft thuis of gaat naar een pension:
Entingen vereist voor pension
Ook als uw dier naar een pension gaat zijn er enkele vaccinaties verplicht. Overleg dit vooraf met het pension. Wij raden u aan om ongeveer 3 weken voor u het dier weg brengt te laten vaccineren.
Veel pensions zitten al maanden voor de vakantie volgeboekt. Regel dit dus op tijd!
Voldoende voer en medicatie
Zorg ervoor dat uw oppas of pension niet zonder voer of medicatie komt te zitten. Sommige dieren hebben gevoelige darmen en krijgen vrij snel problemen op het moment dat er ander voer gegeven gaat worden. Daarnaast kan het dier door stress ook slechter gaan eten. Die kans is het kleinst als het dier beschikking heeft over het voer waar hij aan gewend is.
Gegevens dierenarts
Vaak is het prettig als uw oppas of pension weet wie ze moeten bellen als uw dier ziek wordt. Uw eigen dierenarts heeft alle gegevens in de computer staan en kan uw dier in dit geval het beste helpen aan eventuele medicatie of advies.