Besmettelijke hondenhoest of Kennelhoest is een zeer besmettelijke infectie aan de voorste luchtwegen van de hond.

Hoewel de naam dat wel doet vermoeden, wordt kennelhoest niet alleen in kennels opgelopen. De besmetting kan overal plaatsvinden waar honden direct contact hebben. Daarom zijn alle plaatsen waar honden samenkomen in principe potentiële besmettingshaarden: puppytrainingen, speelveldjes, hondententoonstellingen, pensions en kennels, hondenfokkerijen, hondenuitlaatservices, etc.

Kennelhoest wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Naast virussen en bacteriën spelen ook stress, hygiëne en huisvesting een rol. De belangrijkste verwekkers zijn de bacterie Bordetella bronchiseptica en het paraïnfluenzavirus.

Kennelhoest wordt overgedragen door rechtstreeks contact (snuffelen aan elkaar) of via de lucht. Een hoestende hond met kennelhoest sprayt als het ware de infectie rond.

Kennelhoest uit zich door een droge, harde hoest. Ook kunnen lange hoestbuien voorkomen die gepaard gaan met kokhalzen of braken. Het hoesten kan soms wekenlang aanhouden met als risico dat het chronisch wordt of dat longontsteking als complicatie kan optreden. Vooral pups of oudere en zwakke dieren hebben hier een grotere kans op.

De behandeling van kennelhoest zal een antibioticum bevatten eventueel gecombineerd met aanvullende ondersteunende therapie. Als behandeling direct bij de eerste verschijnselen plaatsvindt, is er een grote kans op succes. Als er echter te lang gewacht wordt met behandelen kan de hoest chronisch worden of zich zelfs ontwikkelen tot longontsteking.

Het beste echter is om kennelhoest te voorkomen. Een hond loopt een verhoogd risico op kennelhoest wanneer deze regelmatig in contact komt met andere honden. Wanneer een hond een kennelhoestinfectie heeft doorgemaakt is de kans groot dat de voorste luchtwegen al dan niet blijvend beschadigd zijn. Hoewel vaccinatie tegen kennelhoest geen 100% bescherming geeft, zorgt vaccinatie er in ieder geval voor dat de infectie minder ernstig verloopt. Daarnaast zal in de meeste gevallen de infectie voorkomen kunnen worden. Daarom wordt vaccinatie aanbevolen voor honden die naar een pension gaan, die een hondentraining volgen, die naar shows gaan en voor honden die tijdens het uitlaten en spelen in contact komen met andere honden (uitlaatservices, parken, etc.). Bovendien zijn er tegenwoordig veel pensions die een bewijs van vaccinatie tegen kennelhoest eisen voordat een hond wordt toegelaten in het pension.

Als u meer wilt weten over kennelhoestvaccinatie bij uw hond vragen wij u contact op te nemen met onze praktijk. Wij zijn graag bereid om u meer informatie te geven!