Vlooien zijn kleine bloedzuigende parasieten die voor veel overlast zorgen bij onze huisdieren. Maar niet alleen honden en katten zijn gevoelig voor vlooien. Ook de mens, het konijn en de fret kunnen het slachtoffer worden van de vlo.

Jeuk

Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij de kat. Hun beten zijn pijnlijk en je ziet een kat dan ook vaak opspringen als hij of zij gebeten wordt. Met de beet spuit de vlo een klein beetje speeksel in de huid om te zorgen dat het bloed niet stolt. Dit geeft jeuk en irritatie waardoor de kat gaat krabben en bijten.

Wormen

Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een kat een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan. Ook kinderen kunnen zich op deze manier met een lintworm besmetten.

Vlooienallergie

Veel katten zijn allergisch voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt. Elke daaropvolgende beet van een vlo wordt dan geactiveerd waardoor het dier enorm veel jeuk krijgt. Ze kunnen zichzelf dan tot bloedens toe krabben en bijten. Elke beet van een vlo op een later tijdstip is dan voldoende om deze allergie in stand te houden!

In tegenstelling tot wat veel mensen denken speelt een groot deel van de levenscyclus van de vlo zich af buiten het huisdier. Alleen de volwassen vlooien vinden we terug op de hond of kat. De eitjes, larven en poppen bevinden zich in de omgeving. Het gevaar zit dus in de duizenden eitjes en larven die zich schuilhouden in het tapijt en tussen de plinten. De cyclus van de vlo kan wel tot 3 maanden duren!

Vlooienallergie is de meest voorkomende oorzaak van allergie bij katten. Andere veel voorkomende allergieën, welke jeuk en huidklachten veroorzaken zijn atopie en voedingsallergie. Hierom is het belangrijk dat bij jeuk- en huidklachten eerst de vlooien allergie met 100% zekerheid wordt uitgesloten!

Het aantonen van een vlo en vlooienpoepjes met een vlooienkammetje is bij jeuk een belangrijke aanwijzing voor vlooienallergie.

Bestrijding vlo

Kat: Stronghold (spot on), Advantage (spot on), Comfortis (tablet) , Bravecto (spot on)
Advies: 1 x per voorgeschreven periode toedienen. De meeste middelen werken 1 maand, de Bravecto werkt 3 maanden.
Het is belangrijk om katten met een vlooienallergie vrij te houden van vlooien. Zelfs 1 beet kan al grote gevolgen hebben. Het aller belangrijkste is om de gastheer (kat, maar ook andere dieren in huis zoals een hond, fret, konijn) te behandelen.

Daarnaast raden wij aan om bij een besmetting in huis de gehele omgeving te behandelen.

Dit houdt in:

– het gehele huis goed stofzuigen! Denk eraan dat u de stofzuigzak na het gebruik weggooit.

– het gehele huis behandelen met een spray die de eitjes en larven doodt (Indoor X spray).

– kleedjes en kussens moeten gewassen worden, het liefst op 60 graden.

N.B.: een kat die buiten komt vormt een grote bron van besmetting, maar ook u zelf kunt de populatie in stand houden (eitjes onder schoenzolen). Mocht u uw huisdier en omgeving behandeld hebben en komt u niet van de vlooien af, vraag dan eens na bij ons of het middel dat u gebruikt wel voldoende werkt. In enkele gevallen waarbij mensen niet van de vlooien afkomen, kan het zijn dat er een besmetting in de tuin zorgt voor de nieuwe aanwas van vlooien (denk hierbij aan een dood dier dat in de tuin ligt..)

Er zijn veel middelen in omloop waar uw kat ziek van kan worden of die niet helpen. Wij kunnen u hierover adviseren en helpen u graag! Er is tenslotte niets erger dan jeuk…