Zomermaanden

Het warme weer is in aantocht!! Heerlijk toch? Dit geldt niet voor alle dieren… Om de zomermaanden en de warmte zo goed mogelijk door te komen zullen wij de komende dagen een aantal veel voorkomende zomer problemen met u delen. Vandaag het 1e zomertopic:

Oververhitting

Oververhitting is zeer gevaarlijk en zelfs dodelijk! Zoiets gebeurd vaak sneller dan wij denken. Dieren hebben namelijk geen zweetklieren en kunnen alleen via hun voetzooltjes en door te hijgen hun warmte kwijt!

We kennen allemaal de reclames en waarschuwende beelden van honden die in een auto blijven zitten, maar helaas gebeurd het nog steeds veel te vaak! Een ruimte waar je misschien minder snel aan denkt is bijvoorbeeld een caravan, schuur of zolder. Maar ook als uw dier buiten, bijvoorbeeld in de tuin, geen schaduw kan vinden is de kans op oververhitting erg groot! Ga geen lange wandelingen maken als de zon nog volop brandt. Het is beter om vroeg in de ochtend te gaan en laat in de avond nog een keer. Ook asfalt en stoeptegels worden snel erg warm, dus een dier kan ook zijn poten verbranden.

Gebruik geen snuitjes of muilkorven bij warmte. Hierdoor kunnen honden namelijk slecht hijgen én dus minder hun warmte kwijt! Gaat u toch wandelen? Neem dan water mee zodat u altijd wat water aan kan bieden. Houdt uw hond van zwemmen? Langs het water lopen is dan een prima optie. Er zijn koel-matten en halsbanden te verkrijgen die u thuis kan gebruiken om het voor uw dier wat aangenamer te maken.

Eerste hulp bij oververhitting

Bel met spoed een dierenarts, deze kan inschatten of het nodig is om naar de praktijk te komen -Koel uw dier met handdoeken doordrenkt met LAUW water en wissel deze vaak -Laat uw dier afkoelen in een sloot/ vijver -Heeft u een auto met airco? Leg uw hond dan met de natte handdoeken in de auto. Let wel op; laat de auto eerst afkoelen!

Tot slot;

Is het een paar dagen erg warm geweest? Ga dan niet gelijk op de eerste minder warme dag gelijk van alles met uw hond doen. Vaak blijft het nog wel even benauwd buiten of in huis en dit kan nog behoorlijk belastend zijn voor uw dier!