De hele maand december en een deel van januari is er buiten weer veel geknal.

Veel huisdieren, vooral honden, reageren daar nerveus op, zowel binnen als buitenshuis.

De belangrijkste reden waarom honden zo angstig zijn is dat ze van hun bazen hebben begrepen dat vuurwerk eng is. Ze worden getroost, ze krijgen een beloning of er wordt steeds weer op ze gelet als ze schrikken. Zo leren ze dat het heel terecht is dat ze bang zijn. Ze worden namelijk voor hun angst beloond, door middel van aandacht. Soms wordt het gedrag van kwaad tot erger en worden ze ook bang voor onweer, luchtballonnen, helikopters, het piepje van de magnetron enz, enz.

Als er dus iets moet veranderen, is het wel het gedrag van de eigenaar als de hond schrikt. Het beste is, om helemaal niet op de hond te letten en gewoon door te gaan met waar u mee bezig bent. Dit valt niet mee en lost het probleem niet op korte termijn op, maar het is wel verstandig om er mee te beginnen en om alle huisgenoten hierin te betrekken.

Bang of niet?

Let op dat honden goede acteurs kunnen zijn. Ze hebben ontdekt dat als ze angstig gedrag vertonen, ze aandacht krijgen, getroost worden of ze hoeven lekker niet naar buiten. Als u wilt weten of uw hond echt angstig is, let dan op zijn of haar houding en gedrag: een echt bange hond heeft de oren naar beneden, houdt de staart zo laag mogelijk, trekt de mondhoeken naar beneden en wil op dat moment absoluut niet snoepen!

Training

U kunt uw hond zelf een vuurwerkcursus geven. Er zijn bandjes te koop met vuurwerk-geluiden die u kunt bestellen via www.tinley.nl. Zet dit geluid eerst op een sterkte die de hond niet eng vindt en beloon het niet bang zijn door zijn favoriete spelletje met hem te spelen. Zo kunt u een koppeling maken tussen de onaangename geluiden en het leuke spel. Als dit goed gaat, zet dan het geluid wat harder. Ga niet te snel. Voor de grootste kans op succes moet u wel tijdig beginnen, zeker 2 maand voor oudejaarsavond.

Medische mogelijkheden

Het is niet zo simpel om de hond rustig te krijgen in de maand december. Medicijnen werken vaak niet lang genoeg, niet sterk genoeg, of ze hebben ongewenste bijwerkingen. Sommige medicijnen zijn wel geschikt om de vuurwerk-trainingen gemakkelijker te maken, ze kunnen dan al langer van te voren gegeven worden. Overleg hiervoor met uw dierenarts. U moet deze medicatie dan in januari langzaam afbouwen.

Tips:

  • zet de radio vaak aan.
  • leid de hond af, ook tijdens het uitlaten, met een speeltje-met-geluid zodra hij angstig gedrag vertoont; zo leert hij om op u te letten en niet op de omgeving.
  • beloon de hond voor het niet bang zijn, negeer het bang zijn.
  • leer kinderen om geen rotjes naar dieren te gooien.
  • laat een angstige hond uitsluitend aan de riem uit, eventueel samen met een niet-angstige hond.