Grasaren
Een veel voorkomend zomer-probleem in de maanden juni t/m augustus is de grasaar. Grasaren groeien vooral op velden die niet vaak gemaaid worden, maar ook in bermen, tussen stoeptegels en langs muren. De grasaar wordt ook wel de ”kruiper” genoemd. Ze vouwen namelijk uit als een paraplu, op het moment dat ze het lichaam van een dier bereiken. Dit heeft als gevolg dat ze dieper en dieper het lichaam in zwerven. De grasaar zorgt in het lichaam voor irritatie, wat uiteindelijk tot verdikkingen en ontstekingen leidt. De favoriete plekken met de daarbij horende klachten van een grasaar zijn;
OREN —> het dier schudt veel met de kop en/of flappert met zijn oren. Het dier kan zijn kop ook constant scheef houden
KEEL —> het dier hoest regelmatig en heeft kokhalsneigingen
NEUS —> het dier niest veel en/of poetst vaak over de neus. Door het niesen kan er een bloedneus ontstaan
POOT —> een gezwollen poot of verdikking. Soms is er een klein wondje te zien die meestal snel geneest, maar ook vaak weer opnieuw zichtbaar wordt
OOG —> een tranend en/of viezig rood oog. Het dier wrijft er vaak aan en soms is er een gezwollen ooglid te zien
Grasaren voorkomen
Check uw hond na een wandeling op grasaren. Verwijder ze zo snel mogelijk uit de vacht al u ze ziet zitten. Ontdekt u een grasaar die al in het lichaam zit, bijvoorbeeld in het oor? Bel dan de dierenarts. Hoe langer de grasaar de tijd heeft om “rond te zwerven” des te meer schade deze kan aanrichten! Verwijder desnoods zelf de grasaar al u deze goed kunt vastpakken.
Hoe verwijder ik een grasaar en wat is de behandeling
Een grasaar in het lichaam kunt u het beste door een dierenarts laten verwijderen. Vaak moet dit onder narcose gedaan worden. In enkele gevallen kan het zelfs nodig zijn om het dier te opereren. Dit is afhankelijk van de plek van de aar en hoe diep het in het lichaam zit. Een grasaar op de huid of vacht kunt u het beste met een tangetje of pincet verwijderen. Let daarbij goed op of de gehele grasaar eruit gaat!
Het geven van een antibiotica kuur zonder de aar te verwijderen is geen optie. De grasaar zal dan ingekapseld raken, waardoor deze slechter te vinden is! Herkent u deze klachten en twijfelt u over een grasaar? Neem dan contact op met uw dierenarts. Het tijdig verwijderen van een grasaar kan veel ellende en kosten besparen!!