MYXOMATOSE
Myxomatose is een ernstige, vaak dodelijke ziekte bij konijnen. Het wordt veroorzaakt door een virus dat verwant is aan de pokkenvirussen. Het myxomatose virus wordt overgebracht door stekende insecten, vooral muggen en steekvliegen maar ook vlooien. Er bestaat ook een vorm die door direct contact wordt overgebracht.
Een konijn dat getroffen is door myxomatose krijgt zwellingen bij de ogen, mond en anus.
Daarna ontstaan bulten op de oren, bij de mond en op de rug: de myxomen. Vervolgens krijgt het konijn longontsteking en zal het uiteindelijk bijna altijd sterven. Bij de vorm die door direct contact wordt overgedragen zijn nauwelijks huidzwellingen te zien; wel ontstaan er rode, gezwollen ogen en vooral problemen met de ademhaling. Er is geen behandeling tegen de ziekte. Slechts in een klein percentage van de gevallen overleeft een konijn een infectie. In Nederland komen regelmatig uitbraken van myxomatose voor onder wilde konijnen, maar ook huiskonijnen kunnen besmet worden. Het is dan ook belangrijk om uw konijn goed tegen deze ziekte te beschermen. Dat kan door middel van preventie en vaccinatie.
RHD1/RHD2
RHD (VHD) is een dodelijke virusziekte die voorkomt bij konijnen. RHD staat voor Viral Haemorrhagic Disease.
RHD is erg besmettelijk en wordt overgebracht door direct contact, door besmet materiaal zoals bodembedekking, hokken, geplukt gras, via vogels of zelfs via schoenzolen, en door stekende insecten zoals vlooien en muggen. Het wordt uitgescheiden in de urine en ontlasting. Het virus kan lang overleven op schoenen of kleding bij kamertemperatuur en is bestand tegen vorst.
RHD is een snel verlopende ziekte die vrijwel altijd dodelijk is. Konijnen jonger dan zes tot acht weken zijn doorgaans niet vatbaar voor deze ziekte. RHD komt in Nederland ook bij wilde konijnen voor en kan worden overgebracht op huiskonijnen. Het is daarom erg belangrijk om uw konijn hiertegen te beschermen, zowel door besmetting zoveel mogelijk te voorkomen als door uw dieren te laten inenten.
Om besmetting te voorkomen is goede hygiëne belangrijk. Zorg ervoor dat wilde konijnen geen contact kunnen maken met uw konijnen. Probeer insecten en vlooien te weren: gebruik horren in huis, gebruik eventueel horrengaas voor het hok en zorg ervoor dat het hok goed schoongemaakt wordt. Gebruik geen giftige chemische stoffen om muggen en vliegen te doden, deze kunnen schadelijk zijn voor het konijn. Pluk geen gras en andere planten in gebieden waar ook wilde konijnen voorkomen als uw konijnen niet gevaccineerd zijn tegen RHD, en spoel alles goed af.
Symptomen zijn soms (acute) benauwdheid, koorts, bloedingen, zenuwverschijnselen vlak voor dat het konijn overlijdt. Meestal zien we geen verschijnselen. Na infectie duurt het meestal 1-9 dagen dat sterfte optreedt. Helaas zijn behandelingen niet effectief.
Wilt u uw konijn laten enten? Maak dan een afspraak! Uw konijn wordt dan ook nagekeken van neus tot staart, het gebit, de oren, knippen eventueel de nagels en kunnen we voeding- en huisvestingsadvies geven.