Waarom vaccineren?

Elk kitten krijgt via de moedermelk afweerstoffen tegen ziekten. Zodra deze weerstand verdwijnt (tussen de 6 en 16 weken leeftijd) kan het kitten zelf weerstand opbouwen.

Een vaccinatie is bedoeld om weerstand op te bouwen zonder echt ziek te worden. Om deze weerstand te behouden moeten inenting worden herhaald. Voor kittens is dit op 9 en 12 weken leeftijd. Een volwassen kat wordt op een leeftijd van 1 jaar opnieuw gevaccineerd, welke daarna jaarlijks herhaald wordt.

Link: Informatie over het vaccineren van uw huisdier

Helaas zien we nog regelmatig uitbraken van besmettelijke huisdierziekten zoals bijvoorbeeld kattenziekte en niesziekte.

Check up en vaccinatie
Elk jaar wordt uw huisdier uitgenodigd om op de praktijk te komen voor zijn of haar vaccinatie. Bij deze afspraak wordt uw dier eerst onderzocht voordat er een vaccinatie wordt gegeven. Dit onderzoek is belangrijk voor u en uw huisdier.
Op dat moment van controle kunnen eventuele aandoeningen in een vroeg stadium ontdekt worden, voordat uw huisdier er ziek van wordt. Het vaccineren doen wij alleen bij gezonde dieren.

Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat niet alle vaccinaties elk jaar nodig zijn. Hier hebben wij ons schema op aangepast. Zo wordt uw kat 1 keer per 3 jaar opgeroepen voor de kattenziekte. Uw kat wordt wel elk jaar opgeroepen voor de niesziekte.