Haarballen komen veel voor bij de kat. Minder vaak worden ze aangetroffen bij het konijn en de fret. Zelfs mensen kunnen trichobezoaren, de officiële term voor haarballen, krijgen.
Katten besteden 4 uur van hun dag aan vachtverzorging. Vooral langharige katten likken hierbij veel haar op. Er is berekend dat een kat per jaar gemiddeld 170 gram aan haar binnenkrijgt. Normaal gesproken wordt dit haar keurig weer afgevoerd met de ontlasting maar in sommige gevallen kan het zich ophopen en haarballen vormen.

Een haarbal vormt zich in de maag waar het door prikkeling van het slijmvlies voor braakklachten kan zorgen. Katten met een haarbal proberen soms ook door het eten van gras of ander plantaardig materiaal het braken op te wekken om zo de haarbal kwijt te raken.
Dit is een normaal verschijnsel en hoeft zeker als het niet al te vaak is, niet verontrustend te zijn. De vorm is meestal langgerekt. In de maag zal een haarbal ook echt rond zijn maar door de passage via de slokdarm wordt deze langwerpig van vorm. De meeste haarballen zijn 5 tot 7 cm lang en hebben, weinig verrassend, de kleur van de vacht van de kat.
In uitzonderlijke gevallen kan een haarbal in de dunne darm terecht komen en daar een afsluiting veroorzaken. Vaak is chirurgie dan de enige optie. Kortom ook trichobezoaren kunnen wel degelijk gevaarlijk zijn.

Wat kan ik doen om haarballen te voorkomen?

Door katten regelmatig te borstelen zullen ze minder haar opnemen en zal de kans op problemen met een haarbal minder groot zijn. Daarnaast is er specifieke dieetvoeding gericht op afdrijving van haarballen. De natuurlijke vezel die hierin zit bevordert de natuurlijke afdrijving met de ontlasting. Ook is deze voeding gericht op een gezonde huid en vacht waardoor katten minder haar verliezen. U kunt voor deze voeding bij ons terecht.
Bij katten met veel haarbal klachten kan het verstandig zijn om het uitscheiden van de haarballen te ondersteunen met een laxerend middel, de zogenaamde haarbalpasta. Er zijn verschillende haarbalpasta’s bij ons te verkrijgen.

Welke katten lopen risico?

Kittens en jonge katten hebben zelden problemen met haarballen. Vooral volwassen en oudere katten ontwikkelen ze. Daarnaast zijn langharige rassen zoals de Pers, Maine Coon en de Noorse Boskat gevoeliger voor de ontwikkeling van haarballen.
Ook katten die zichzelf excessief veel likken hebben vaak meer problemen met haarballen. Het is wel verstandig om katten die veel likken wel te laten onderzoeken op een mogelijke huidprobleem. Allergieën kunnen een achterliggende oorzaak van veel likken zijn.