Nieuws uit de praktijk

22/10/2018

Wat moet je doen bij een chocoladevergifiting?

Het lijkt nog wat ver weg, maar de feestdagen komen al weer in zicht. Naast veel gezelligheid is dit ook de tijd dat we in onze praktijk vaker zien dat er ongelukken gebeuren met chocolade en andere lekkernijen die giftig zijn voor uw huisdier(en).

Alle chocolade bevat, onafhankelijk van het merk en de soort chocolade, een bepaalde hoeveelheid cacaomassa met daarin alkaloïden (bv. theobromide). Deze zijn giftig voor uw hond en kat. Pure chocolade bevat het meeste van deze stoffen, witte chocolade het minste. Het duurt een hele tijd voordat deze giftige stoffen uit het lichaam van uw huisdier zijn verdwenen, ze stapelen zich op in het lichaam. Of uw hond of kat er ook ziek van wordt of in het ergste geval zelfs door komt te overlijden, is afhankelijk van zijn gewicht, de soort en de hoeveelheid chocolade die uw huisdier heeft opgegeten.

Heeft uw huisdier een te grote hoeveelheid chocolade opgegeten dan kan hij onderstaande symptomen gaan vertonen:

  • braken
  • diarree
  • verhoogde temperatuur
  • stijfheid van de spieren
  • onrust
  • hyperactief gedrag
  • veel plassen
  • versnelde ademhaling
  • hartritmestoornissen

In het ergste geval kan een verminderde bloeddruk, flauwte, coma en zelfs een hartstilstand optreden. De eerste verschijnselen (braken, diarree) kunnen al na 2 tot 4 uur beginnen. De ernstige symptomen (flauwtes, coma, hartproblemen) zie je na 12 tot 36 uur optreden.

Heeft uw hond of kat chocolade binnen gekregen, dan is het verstandig om zo snel mogelijk contact met ons op te nemen. Houdt u, indien mogelijk, de verpakking bij de hand. Ons advies kan zijn om met uw huisdier naar de praktijk te komen. Uw huisdier krijgt dan een injectie waardoor hij gaat braken. Vroeger werd soms geadviseerd om een hond te laten braken door zout in te geven. Echter er zijn inmiddels ook meerdere gevallen van “zoutvergiftiging” beschreven door deze handelswijze. Dit is dus niet de manier om uw dier te laten braken!

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Laat chocolade nooit onbeheerd op tafel of in een openstaande (boodschappen)tas staan.

 

17/03/2017

Titerbepaling

Tegenwoordig is het mogelijk om met behulp van wat bloed te bepalen of er voldoende antilichamen aanwezig zijn voor 3 belangrijke ziekten bij de hond: Parvo, Hondenziekte en Besmettelijke Leverziekte.

Iedere eerste woensdag van de maand kunt u een afspraak maken om een titerbepaling uit te laten voeren, de kosten hiervoor zijn €39,95. Bij deze afspraak neemt de assistente wat bloed af om de bepaling te kunnen doen. Hierbij zit geen consult, uw hond wordt dus niet nagekeken. Door een afspraak bij de dierenarts te maken kan deze uw hond nakijken en de (andere) vaccinaties geven.

Wilt u meer informatie dan kunt u ons bellen en vragen naar Joline, of op de website kijken onder het kopje "vaccinaties".

 

 

12/12/2016

Afscheid...

Deze week is Heleen voor het laatst. In januari zal zij beginnen aan een nieuwe uitdaging bij een praktijk in Enschede.

Heleen kwam in 2014 bij ons stagelopen. Hierna hebben we een hele tijd heel prettig met haar kunnen werken als para. Wij zullen haar ontzettend missen!

 

 

Bravecto in de media

Wij hoorden dat er via de social media enorme onrust wordt verspreid over het anti vlooien/tekenmiddel Bravecto.

Wij begrijpen dat dit vragen en/of ongerustheid bij u oproept.

Het is niet vastgesteld dat dit middel dodelijk is voor honden. Echter is er ook nog niet onomstotelijk bewezen dat dit niet het geval zou kunnen zijn. Om een causaal verband tussen het toedienen van het desbetreffende diergeneesmiddel en het overlijden van deze dieren vast te stellen, is het essentieel om pathologisch onderzoek te verrichten op de overleden dieren. Tot op heden is in een dergelijk onderzoek nog geen direct verband aangetoond. Om deze reden blijven wij dan ook de Bravecto verkopen, hetgeen betekend dat wij nog steeds vertrouwen hebben in de veiligheid van dit middel.

Voor de klanten die de Bravecto in huis hebben en het middel liever niet meer aan hun hond geven, bieden wij de mogelijkheid om de pil te ruilen voor een ander anti vlooien/tekenmiddel.

Nogmaals, wij als dierenarts hebben het volste vertrouwen dat de Bravecto voldoet aan alle eisen ten aanzien van veiligheid en werkzaamheid die u als klant van ons verwacht. Daarentegen verwachten wij van onze klanten dat, wanneer er bijverschijnselen van dit middel waargenomen worden, u ons hiervan op de hoogte stelt.

Gezondheid en welzijn van uw huisdier zijn tenslotte onze hoogste prioriteiten!

Voor verdere vragen en/of het melden van bijwerkingen vragen wij u contact op te nemen met de praktijk.

© 2020 Invert ontwerp